AEX

Aandelen zijn erg populair en dan moeten we vooral kijken naar het gokken op beurs genoteerde bedrijven. Eén van de beurzen waar je op kunt gokken is de AEX. Een bekende beurs, waar al veel mensen ook echt geld mee hebben weten te winnen op hun investeringen. Voordat we je uit gaan leggen wat de AEX aandelen zijn geven we je dan ook graag eerst mee wat de beurs nou precies is. De eigenaar van de AEX is Euronext. Dit bedrijf is ook eigenaar van de Amsterdamse effectenbeurs. Verder is het zo dat de AEX opgericht werd in 1983 en allereerst gestart werd onder de naam EOE index. Dit idee kwam van Tjerk Westerterp en de afkorting was voor European Options Exchange. Deze vorm van handelen had hij opgepikt in Amerika en hij had het besluit genomen om dit ook zo in Nederland te gaan doen, omdat het in ons land nog niet mogelijk was om te gokken op opties. De komst van de AEX zorgde er vervolgens bovendien voor dat de opties op konden worden genomen in een index en daardoor dus op de complete Amsterdamse beurs verhandeld konden gaan worden.

AEX graadmeter
De graadmeter van de Amsterdamse beurs, dat is hoe we de AEX moeten zien. Voor Nederland is dit dan ook een heel belangrijk instituut als het aankomt op het gokken op aandelen. Binnen de beurs vinden we bovendien de grootste ondernemingen van Nederland met hun aandelen terug. Daarbij kun je denken aan Unilever, Shell, Heineken en ook ABN Amro. In totaal wordt er door de AEX een overzicht gegeven van de 25 grootste bedrijven die met aandelen op de beurs aanwezig zijn, waarbij er wordt gekeken naar het handelsvermogen. In combinatie met de Amsterdam Midkap Index en de ASCX index om een goed beeld te kunnen krijgen van de ontwikkeling van de bedrijven die op de beurs in Nederland actief zijn. Al deze graadmeters samen zorgen er dan ook voor dat je gericht kunt gokken op de beurs, wat natuurlijk heel anders is dan gokken op casino of sport.

Gokken op AEX aandelen
Zoals we aan hebben gegeven is de AEX een belangrijke graadmeter als het aankomt op de aandelen in Nederland. Dit, omdat met deze index aangegeven wordt of het handelsvermogen van een bedrijf juist hoger of lager geworden is. Net als bij andere aandelen en beurzen zoals de Dow Jones en DAX is de index bepalend of het verstandig is om juist te gokken op AEX aandelen of het juist even te laten. Je wilt immers op een zo laag mogelijke stand je aandelen kopen, omdat je zo met het gokken op AEX aandelen de beste kansen hebt om hoge geldwinsten te behalen.

Dit alles gebeurt aan de hand van een lijst, waarbij de 25 grootse fondsen en aandelen die aan de Amsterdamse beurs verhandeld worden weer worden gegeven. Er wordt daarbij gerangschikt op basis van de handelsomzet, waardoor je eenvoudig de grootste aandelen zal kunnen selecteren om op te gokken. Wil jij ook gokken op AEX aandelen? Weet dan dat er bij de berekening gebruik gemaakt wordt van een zogeheten gewogen gemiddelde. Dit is om de indexen van de ondernemingen meer gewicht mee te kunnen geven in het berekenen van de beursgraadmeter waar jij uiteindelijk je beslissingen op zal moeten nemen of je wel of niet een gokje wenst te wagen.

Hoe wordt de AEX berekend
Er zijn als je kiest voor een broker meer dan voldoende opties als het aankomt op gokken. Zo kun je niet alleen gokken op beurs, maar ook gokken op indices. Ter vergelijking met indices is de berekening die toegepast wordt voor de aandelen van de AEX eigenlijk veel eenvoudiger. Er wordt namelijk uitgegaan van een eigen wegingsfactor voor alle verschillende fondsen die binnen de AEX terug kunnen worden gevonden. Daarbij is het van belang dat de fondsen vermenigvuldigt worden met de wegingsfactor die geldt, om daar een totale score uit te krijgen die door het aantal wegingen gedeeld moet worden. Via deze weg wordt er om te kunnen gokken op AEX indelen een index gevormd waar jij naar kijkt als je wilt bepalen of je gaat gokken ja of nee.

Als er binnen de bedrijven en fondsen belangrijke gebeurtenissen zijn die van invloed zijn op het handelsvermogen worden de wegingen aangepast. Dit heeft uiteraard invloed op de index cijfers die jij te zie krijgt en zorgt dan ook voor fluctuaties. Je zal daarbij zien dat een neerwaartse lijn interessant is en dat het dan juist het moment is om te gokken op AEX aandelen. Vaak gaan de aandelen immers later weer omhoog, waardoor je juist na het aankopen op een slecht moment een winst kunt behalen. Kortom, ook voor jou is gokken op AEX aandelen zeker interessant. Je hebt immers voldoende keuze en op basis van de index die gehanteerd wordt kunnen beslissingen weloverwogen worden genomen.